דף הבית / מחלקת חדלות פירעון / מה הן ההשלכות של הליך חדלות פירעון על החייב?
חדלות פירעון, כפי שחלק מאיתנו מכירים ממבט מקרוב – הוא הליך של "אין ברירה". זהו מצב שבו חברה או יחיד, אינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויות הכספיות שלהם כלפי הנושים. כאשר חברה או יחיד מוכרזים כחדלי פירעון, יש לכך השלכות רבות ומורכבות עליהם, על הנושים שלהם ועל כלל הסביבה העסקית. חשוב להבין שחדלות פירעון הוא הליך שעבר לא מעט שינויים במרוצת השנים.
בעבר, הליך סגירת החובות היה נקרא "פשיטת רגל" והוא נתפס כהליך מבייש, בעיקר בשל העובדה שהוא משפיע על ציון ה-bdi וגוזר על החייב גזר דין של חוסר יכולת להתנהל כלכלית ולקחת הלוואות בריביות סבירות למשך שנים קדימה. זה ממש כמו "אות קין" שמעניקים לחייב מול הבנקים.
חדלות פירעון, הליך שהחליף את הליך פשיטת הרגל, נועד לאפשר לחייבים למחוק את חובותיהם ולהתחיל מחדש מבחינה כלכלית. זוהי הדרך של המדינה לעזור לחייבים לאפס את המצב הכלכלי שלהם ולאפשר להם שיקום. מטרת ההליך היא מחיקת החובות של החייב, מה שמעניק לו הזדמנות לבנות מחדש את מצבו הכלכלי. עם זאת, הליך זה טומן בחובו גם לא מעט השפעות אשר מיטיבות או מאפילות על חייו של החייב לשנים קדימה:
הרווח המרכזי והחשוב ביותר של הליך חדלות הפירעון עבור החייב, הוא מחיקת החובות של החייב על ידי בית המשפט. החייב למעשה משתחרר מן החובות שהכבידו על חייו לאורך זמן ויכול לפתוח דף חדש מבחינה כלכלית.
בהתאם לכך, במהלך ההליך החייב זוכה להקלות מיידיות כמו ביטול צווי הוצאה לפועל נגדו, עיכוב הליכים משפטיים של הנושים נגדו ועוד. הדבר נותן "אוויר לנשימה" ומאפשר לחייב לנהל את חייו באופן תקין יותר במהלך הטיפול בחובותיו.
עם סיום ההליך בהצלחה, החייב יכול לבנות מחדש את אמינותו הפיננסית, לחסוך ולצבור הון עצמי לקראת רכישות עתידיות כמו דירה או עסק משלו. זה מה שעשוי לאפשר לחייב לצאת לנופש בחו"ל לאחר ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ שהוטל עליו בעבר. ההליך נותן לחייב הזדמנות לשיקום כלכלי ולחיים פיננסיים תקינים.
לצד היתרונות הרבים, קיימות גם מספר השלכות (השפעות שליליות) להליך:
התשובה לשאלה זו היא מורכבת, מכיוון שכל מקרה לגופו. בעיקרון, אף אחד לא יכול להבטיח מחיקה של הציון אך ברוב המקרים ניתן לעשות זאת. הציון למעשה נובע מכמה מקורות כמו בנק ישראל, רשות האכיפה והגבייה, בנקים ועוד. כאשר ההגבלות מטעם רשויות אלה נמחקות, סביר להניח שציון ה-BDI גם הוא יעודכן. למשל, פשיטת רגל תימחק מהמערכת לאחר 7 שנים מהיום שבו קיבלת את ההפטר מבית המשפט.
רבים מהחייבים אשר נכנסים להליך זה, כבר סובלים ממגבלות וקשיים רבים עוד לפני תחילת ההליך. בדרך כלל, הנושים שכבר פנו להוצאה לפועל ספגו הטלת סנקציות שפוגעות קשות באיכות חייהם, כגון:
מגבלות וקשיים לפני ההליך – לפני כניסתם להליך חדלות פירעון, רבים מהחייבים כבר סובלים מעיקול חשבונות הבנק, שכר ונכסים, צווי הגבלה שונים, איסור יציאה מהארץ ועוד. מצב זה יוצר קשיים כלכליים ניכרים בניהול החיים השוטפים, לחץ נפשי ופגיעה ביכולת התפקוד וההתנהלות התקינה. חייבים רבים מוצאים את עצמם במצב שבו הם אינם יכולים לעמוד בהוצאות מחייתם הבסיסיות, לשלם על צרכים רפואיים או לממש זכויות בסיסיות כמו יציאה לחופשה מחוץ לארץ. מצב זה פוגע קשות במצבם הנפשי לא פעם.
מגבלות במהלך ההליך – גם במהלך הליך חדלות הפירעון עצמו, החייב אינו משתחרר לחלוטין מהמגבלות. ההליך כולל צו איסור יציאה מהארץ, הגבלות בניהול חשבון הבנק כגון איסור על שימוש בשיקים וקבלת אשראי, וכן איסור הקמת תאגידים חדשים. חייבים רבים מביעים דאגה למקום מגוריהם ושואלים את השאלה: "האם בפשיטת רגל לוקחים את הבית?" – התשובה היא שמי שמחליט על כך הוא כונס הנכסים, בהתאם לצורך. חשוב להבין שלקיחת הבית היא הליך מורכב גם עבור כונס הנכסים, שיש לו השלכות לא רק על החייב אלא גם על גופים נוספים. לכן, זה יקרה רק אם אין מוצא אחר.
למרות הקשיים, חשוב לזכור שמטרת ההליך היא בסופו של דבר לאפשר לחייב להשתחרר מנטל החובות ולשקם את מצבו הכלכלי. ההתמודדות עם ההגבלות ועם התשלומים שצריך לשלם במסגרת הסדר חובות, היא חלק מתהליך שבסופו החייב יוכל להתחיל בחיים חדשים מבלי לסחוב עוד את החובות הכבדים שהכריעו אותו בעבר.
בדרך כלל, בחירה בהליך הזה תהיה התחנה האחרונה, שבה מוטב שהחייב לא יעבור כלל – אך במקרים מסויומים פשוט אין ברירה וזו תהיה האפשרות הטובה ביותר: האפשרות היחידה שמאפשרת פתיחת דף חדש.
את הליך חדלות הפירעון ניתן לחלק לארבעה שלבים עיקריים:
לבקשה צריכים להיות מצורפים מסמכים התומכים במצבו הכלכלי של החייב, כמו: דוחות כספיים, הודעות מהבנק על חשבונות מוגבלים, התראות על חובות ועיקולים ועוד. החייב צריך להוכיח כי הוא עומד בקריטריונים של חדלות פירעון – הוא אינו מסוגל לעמוד בהחזר החובות באופן סביר. שלב הגשת הבקשה הוא קריטי על מנת לשכנע את בית המשפט לפתוח בהליך ולקבל צו שיקום כלכלי.
מטרת התוכנית היא לאזן בין צרכי החייב להשתקם לבין האינטרסים של הנושים לקבל כמה שיותר מהחוב. התוכנית מותאמת למאפיינים הייחודיים של כל חייב.
התשובה משתנה בהתאם לנסיבות של כל אדם, גובה החובות, יכולת ההשתכרות ופרמטרים נוספים. כדי לדעת את התשובה המדויקת ואף לעשות מאמצים על מנת להפחית את הסכום, כדאי לפעול כמה שיותר מהר – מה שעשוי לתת ודאות וביטחון לנושים. ככל שפועלים יותר מהר, כך הסיכויים להשגת הסדר חובות שמיטיב עם מצבכם גבוה יותר.
לחייב ולנושים יש אפשרות להביע את טענותיהם בנוגע לתוכנית ולהציע שינויים. הסמכות האחראית שוקלת את כל הנתונים ומחליטה על אישור התוכנית כמו שהיא או עם שינויים.
מטרת הדיון היא לייצר תוכנית מוסכמת ככל האפשר שמשקפת איזון הוגן בין כל הצדדים. אישור התוכנית על ידי הסמכות האחראית מהווה ציון דרך משמעותי בהתקדמות ההליך.
שלב זה הוא שיאו של ההליך – החייב משתחרר מהחובות שהכבידו עליו ויכול להתחיל בחיים כלכליים חדשים ללא נטל העבר. זהו השלב המכריע בשיקומו האישי והכלכלי של החייב.
קיימות כיום חברות בשוק, שכל עיסוקן הוא להציע סיוע לפושטי רגל באמצעות מתן הלוואות לפושטי רגל. מומלץ לנקוט במשנה זהירות בנושא זה, ובכל אופן תמיד להתייעץ עם עורך דין לפני כן.
מיותר לציין שהליך חדלות פירעון הוא מורכב, וכרוך בהיבטים משפטיים ופיננסיים רבים. גם פשיטת רגל הוא הליך מורכב לא פחות, שבו אנשים רבים חוששים למצב הרכוש שעלול להישמט מבעד לרגליהם – לכן חשוב לעבוד עם ייעוץ משפטי מקצועי צמוד.
לפניך נושאים עיקריים שבהם עורך דין יכול להעניק סיוע במסגרת ההליכים:
אם ברצונך לדעת מהן דרכי הפעולה הטובות ביותר למצב שלך, עו"ד אריק ינאי יסייע לך לפעול נכון ולסיים עם ההליך בזמן קצר, תוך צמצום חוסר הוודאות בתהליכים למינימום. עו"ד ינאי הינו מומחה מוביל ומנוסה בליווי משפטי של הליכי חדלות פירעון, מזה למעלה מ-18 שנים. זאת, כאשר לצידו עומדים ניסיון רב בהכנת בקשות איכותיות, ייצוג יעיל מול כל הגורמים הרלוונטיים, גיבוש תוכניות שיקום וליווי צמוד של החייבים לאורך כל הדרך. ניתן ליצור קשר לייעוץ ראשוני.
באתר זה נעשה שימוש בקבצי cookies. המשך גלישתך באתר מהווה הסכמה לתנאי השימוש והפרטיות באתר