דף הבית / משפט אזרחי / עורך דין חדלות פירעון כל מה שצריך לדעת כדי לצאת מהחוב
הקראת הכתבה :
כתוצאה מסביבה פיננסית של ריביות אפסיות, בעשור האחרון נקלעו ישראלים רבים לחובות כספיים. בנוסף לכך, אלפי עסקים מצאו את עצמם נסגרים בעקבות משבר הקורונה והביאו את בעליהם אל סף חדלות הפירעון. למרות הקונוטציה השלילית שמונחים כמו חדלות פירעון ו- פשיטת רגל עלולים לעורר, הליך פשיטת הרגל נועד בראש ובראשונה לאפשר לחייב לשקם את חייו ולהתחיל מחדש.
עורך דין חדלות פירעון אריק ינאי עוסק בדיני חדלות פירעון ופשיטת רגל. משרד עורכי דין אריק ינאי, מתמחה במחיקת חובות באמצעות שימוש בכלים משפטיים מתאימים שגובשו על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח- 2018 לסייע לחייבים לזכות בהפטר בעת תום הליך חדלות הפירעון (פשיטת הרגל).
צוות המשרד שלנו מחויב לנהל כל תיק בתשומת לב ועיון על מנת לגבש את מפת הדרכים הראויה ביותר עבורכם.
במסגרת מדריך זה עו"ד אריק ינאי יסביר אודות הליך חדלות הפירעון, על המסגרת החוקית שמכוחה הוא מתבצע יספק מידע מקיף אודות הביורוקרטיה הכרוכה ,ויעניק עצות מעשיות בנוגע לפעולות שיש לנקוט בהן במצבים של פשיטת רגל. תחילה, ראוי להדגיש כי משמעותם של המונחים חדלות פירעון , פשיטת רגל זהה, ומטרתה לאפשר לחייב לפתוח דף חדש.
חוסר היכולת לשלם חשבונות ולמצוא מקורות מימון מהווה אתגר לא קטן בעבור משפחות רבות, בלשון המעטה. בין אם בגלל יוקר המחיה בארץ או בגלל ניהול כספי לקוי, ככל שחולף הזמן יותר זוגות צעירים מוצאים את עצמם זקוקים לעזרה בהתמודדות עם חובות. רבים מהם פונים לקבלת סיוע מעורך דין חדלות פירעון, ושוקלים לפתוח בהליכים משפטיים. חשוב להבין היטב את ההשלכות של תהליך חדלות הפירעון, בטרם ננקטים צעדים דרסטיים בעלי השלכות מרחיקות לכת על אורח החיים. ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין מומחה ובעל ניסיון, כמו עו"ד אריק ינאי, יכול לסייע בהערכת המצב ובבחירת האפשרות הטובה ביותר עבור כל משפחה. חשוב לפעול בזהירות והאחריות המתבקשת בנושא רגיש זה.
מהן המטרות של חוק חדלות פירעון?
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (תשע"ח, 2018) נולד על מנת לשרת שלוש מטרות:
להליכי חדלות פירעון יש מספר יתרונות מרכזיים בין היתר , הקלת בנטל החובות, עצירת הליכים משפטיים ף אפשרות למחיקת חובות , ושיקום המצב הכלכלי:
ככלל, ישנם ארבעה שלבים מרכזיים שעובר אדם במסגרת הליך פשיטת רגל:
במסגרת שלב זה יש להכין את בקשת חדלות הפירעון ולאסוף את המסמכים הנלווים לה. ברגע שהתגבשה החלטה להתחיל בהליך פשיטת הרגל ושיקום כלכלי של החייב, חובה להיערך אליו בהתאם ולהגיש את הבקשה לגורמים הרלוונטיים. חשוב במיוחד להקפיד על דיוק רב המסגרת הגשתה של הבקשה והכנתה, וזאת מפני שבקשות שאינן מפורטות דיין או שאינן מגובות במסמכים עלולות להידחות.
לאחר שהוגשה הבקשה, בית המשפט ייתן לחייב צו תשלומים אשר כולל את כלל החובות הקיימים שלו. יש להקפיד שגובהם של התשלומים יתאים ליכולתו הכלכלית של החייב, כך שיוכל להחזיר את ההלוואה ולעמוד בתשלומים החודשיים.
לאחר שהוגשה בקשת פשיטת הרגל וניתן צו התשלומים, ייקבע מועד לדיון בביהמ"ש בבקשה, אשר במסגרתו תיבחנה בקשותיו של החייב. בשלב זה יוזהר החייב כי עליו לנהוג בתום לב וכי אם לא יעמוד בחובה זו, בית המשפט יהא רשאי לדחות את בקשתו.
עם תום הדיונים בבית המשפט, יקבל החייב צו הפטר, קרי צו הפוטר אותו מחובותיו (מכולם או מקצתם), בהתאם לנסיבות המקרה ולשיעור החובות.
בשנת 2019 הועברה בחוק רפורמה כללית מקיפה, אשר במרכזה עמדה השאיפה לייעל ולקצר את ההליכים הביורוקרטיים שנלווים לפשיטת רגל. רפורמה זו עוגנה בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע”ח-2018, והביאה לקיצור משמעותי במשכו של ההליך ובייעול של הליך הטיפול בבקשות.
כחלק מרפורמה זו, הבחין המחוקק לראשונה בין חוב כספי הנמוך ממאה וחמישים אלף שקלים לבין חוב כספי שעולה בערכו על מאה חמישים אלף שקלים, בנוסף לכך, החלק הארי מן הטיפול בבקשות עברו תהליך דיגיטציה שמאפשר לחסוך זמן ואנרגיה באמצעות הגשת הבקשות אונליין.
לאחר מתן הצו לפתיחת הליך חדלות פרעון, ייאלצו החייבים במשך לעמוד בתשלומים אשר נקבעו לגביהם, עד למועד הדיון בבית המשפט ולבחינת בקשת ההפטר.
במשך תקופה זו יהיה על החייבים להוכיח את עצמם, ותוטלנה עליו מספר הגבלות, שתעמודנה בעינן עד למועד שבו יינתן ההפטר. עם הגבלות אלה ניתן למנות:
קבלת ההפטר היא השלב הסופי והאחרון בכל הליך חדלות פירעון. לאור העובדה שמבחינת החייב המדובר בתוצאה האידיאלית, חשוב להיעזר בשירותיהם של עורכי דין פשיטת רגל מנוסים על מנת להבטיח את קבלתו של הצו. צו ההפטר מעניק לחייבים פטור מלא מחובותיהם, לאחר שהראו כי שילמו לנושיהם את הסכומים שנקבעו לגביהם בטרם הדיון בבקשת פשיטת הרגל.
ישנם שני סוגים מרכזיים של צווי הפטר. הסוג הראשון מכונה צו הפטר מותנה, ומשמעותו הינה כי ההפטר המוחלט יינתן לחייבים אך לאחר שיעמדו בכלל דרישות התשלומים שנקבעו בעניינם. כך, ככל שיוכיחו החייבים כי הם עומדים בהתחייבויותיהם, יסיר בית המשפט בהדרגה את כלל ההגבלות שהטיל עליהם. לאחר שיסיימו החייבים לשלם את התשלומים שנקבעו לגביהם, כונס הנכסים הרשמי יגיש לבית המשפט הודעה מתאימה בעניין, שאחריה ייכנס לתוקפו הפטר חלוט. לעומת זאת, במידה שהחייבים לא יעמדו באחד התנאים שקבע בית המשפט בעניינם, הצו המותנה עשוי להתבטל, והחייבים יאבדו את שהשיגו עד למועד הביטול. לאור זאת, חשוב להקפיד על מילוי מלא של כלל הוראותיו של הצו עד שיתקבל פטור חלוט.
הסוג השני נקרא צו הפטר חלוט, שמהווה צו סופי. צו ההפטר החלוט יינתן על פי רוב עם סיומו של הדיון בביהמ"ש וההכרזה על החייבים כעל פושטי רגל. ברגע קבלתו של צו ההפטר החלוט, כלל ההליכים בעניינים של החייבים יבואו לידי סיום, וההגבלות שהוטלו עליהן יוסרו. במועד קבלת צו ההפטר החלוט, יהיה על החייבים להמציא העתק של ההחלטה לכלל נושיהם וללשכת ההוצאה לפועל שבה התקיימו נגדם ההליכים השונים והוטלו עליהם הגבלות כמו הגבלת רישיון הנהיגה שלהם וכיוצא באלה. ראוי להדגיש כי צו הפטר חלוט יכול לשמש כהגנה בכל הליך משפטי שיתנהל נגד החייב בגין חובות שעמדו לו לפני קבלתו של הצו.
לאחר שייתן בית המשפט את צו ההפטר, יפתח החייב דף חדש, וכלל ההגבלות שהטילו עליו הלשכה להוצאה לפועל ובית המשפט יאבדו את תוקפן. במילים פשוטות, צו ההפטר מאפשר לחייב להשתקם ולצאת לדרך כלכלית חדשה. לאחר קבלת צו ההפטר, יוכל החייב לפתוח חשבון בנק, למחוק חובות שקדמו למועד מתן הצו ולהחזיק בפנקס צ'קים.
לעיתים בחיים עולות סיטואציות כלכליות קשות הדורשות חשיבה יצירתית כדי להתמודד עמן. מצב של חדלות פירעון הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר שאדם עלול להיתקל בו מבחינה כלכלית. במקרים כאלה, עורך דין מנוסה בתחום חדלות הפירעון יכול לספק הכוונה ותמיכה חיוניות כדי לעבור את התהליך בהצלחה. זה רק חלק קטן מהנושאים שבהם עורך הדין יכול לקחת חלק במסגרת התהליך:
הסדר חובות הינו הליך אלטרנטיבי לחדלות פירעון שמאפשר לחייבים להתדיין עם נושיהם (בין אם מדובר בבנקים ובין אם מדובר בנושים אחרים), בנוגע לחובותיהם. הליך זה נועד לאפשר לחייבים להגיע להסדרים מול נושיהם מחוץ לכותלי ביהמ"ש ולאפשר להם להשתקם ולפתוח דף חדש. על פי רוב, הסדרי חוב מיטיבים עם חייבים, מפני שהם מאפשרים להם לצמצם את חובותיהם ללא התערבותו של בית המשפט.
עורך דין פשיטת רגל יידע להכווין את הלקוח שלו למסלול המשפטי הנכון ביותר עבורו. על פי רוב, בחירה במסלול הסדר חוב עדיף כאשר החייב מחזיק בנכסים שהוא עלול לאבד אם ייקלע לחדלות פירעון. בנוסף לכך, הסדר חוב מאפשר לחייבים להתמקח עם נושיהם מתוך עמדת כוח, וזאת מפני שבמסגרת זאת נוטים הנושים להסכים למחוק חלק נרחב יותר מן החובות בתמורה להבטחת תשלום חלקי שלהם. יתרון נוסף של הסדר חוב על פני חדלות פירעון טמון בעובדה שההליך כולו מתנהל מחוץ לכותלי בית המשפט, כך שלא מוטלות על החייבים הגבלות פיננסיות שונות. אף על פי כן, ראוי להדגיש כי הבחירה אם לנקוט במסלול של חדלות פירעון או הסדר חוב תלויה בעובדות המקרה הספציפיות, כך שיש לסמוך על שיקול דעתו של עורך הדין שמטפל בבקשה.
הליך פשיטת רגל של חברה בע"מ דומה במהותו להליך פשיטת רגל של אדם פרטי. השוני המרכזי בין שני המסלולים הוא כי פשיטת רגל של חברה מביאה למעשה לפירוקה. לאחר שתוגש בקשה לפשיטת רגל ופירוקה של החברה, בית המשפט ידון בנתונים ובמסמכים שהובאו לפניו. במידה שיתרשם כי על החברה לחדול מלהתקיים, הוא ימנה עבורה מפרק שימצה את ההליכים מול נושיה ויחל בפירוקה. מתפקידו של המפרק הממונה לכנס את נכסי החברה ולחלקם בין נושיה. עם סיום הליך כינוס הנכסים יפנה הממונה לביהמ"ש, שייתן צו סופי לפירוק החברה.
כפי שפורט לעיל, הליך פשיטת הרגל הוא הליך משפטי לכל דבר, שמחייב פניה לערכאות והגשת מסמכים, דוחות ותצהירים. בשנים האחרונות התגבר בצורה משמעותית העומס המוטל על מערכת המשפט, שמקשה על ניהול תיקים מבלי להסתייע בשירותם של בעלי מקצוע מומחים שמכירים את המערכת מקרוב. עורכי דין חדלות פירעון מנוסים וותיקים בקיאים בניהול הליכים פשיטת רגל ושיקום חייבים. כתוצאה מכך, יסייעו עורכי דין אלה להכין ולהגיש בקשות פשיטת רגל מנומקות ומפורטות המלוות בכלל הנספחים הנדרשים על מנת למצות את זכויותיהם של לקוחותיהם.
חשוב במיוחד לדקדק בכלל המסמכים אשר מוגשים לפתחו של בית המשפט, כדי למנוע מצבים של טעויות שעלולים להביא לדחיית הבקשה מטעמים טכניים או מהותיים. פרט לאמור לעיל, על פי רוב עורך דין גבייה או עו"ד חדלות פירעון הוא משפטן מנוסה ומקצועי, המכיר את הביורוקרטיה המשפטית על בוריה ובקיא בכלים המשפטיים שיאפשרו לו להביא את לקוחותיו לתוצאה הטובה ביותר במסגרת הליך פשיטת רגל.
לעיתים בחיים עולות סיטואציות כלכליות קשות הדורשות חשיבה יצירתית כדי להתמודד עמן. מצב של חדלות פירעון הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר שאדם עלול להיתקל בו מבחינה כלכלית. במקרים כאלה, עורך דין מנוסה בתחום חדלות הפירעון יכול לספק הכוונה ותמיכה חיוניות כדי לעבור את התהליך בהצלחה. זה רק חלק קטן מהנושאים שבהם עורך הדין יכול לקחת חלק במסגרת התהליך:
נקלעתם לחובות? נפתח נגדכם תיק בהוצל"פ והוטלו עליכם הגבלות? חשוב במיוחד לפנות לעורך דין מומחה לחדלות פירעון על מנת שיסייע לכם לשמוע על האינטרסים שלכם. צרו עמנו קשר כבר היום כדי למצות את זכויותיכם המשפטיות.
משרד עורך דין אריק ינאי מתמחה בהליכי מחיקת חובות. צוות המשרד חרט על דגלו להעניק מעטפת שירותים מקיפה ומתקדמת, הכוללת ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי בתחומים משפטיים רבים, כמו דיני חדלות פירעון, מקרקעין ונדל"ן, קניין רוחני, משפט אזרחי ומסחרי, ליטיגציה, דיני מקרקעין, דיור ציבורי, דיני בנקאות, משפט מנהלי, תביעות ייצוגיות, פשיטות רגל, כינוס נכסים ופירוק חברות, גביה והוצאה לפועל, מתן ייעוץ משפטי שוטף לרשויות מקומיות, חברות ועסקים וכן הלאה.
עורך דין מחיקת חובות אריק ינאי הינו חבר בלשכת עורכי הדין בישראל מאז שנת 2003, בעל תואר ראשון במשפטים ובכלכלה מאוניברסיטת חיפה ותואר שני במנהל עסקים בהתמחות בניהול נדל"ן ושמאות מקרקעין מאוניברסיטת חיפה ובעל הכשרה מיוחדת בדיני קניין רוחנ
במידה ואתם נמצאים בצומת דרכים בנושא חדלות פירעון, צרו עמנו קשר בטופס צור קשר ואנו נחזור אליכם בהקדם י
באתר זה נעשה שימוש בקבצי cookies. המשך גלישתך באתר מהווה הסכמה לתנאי השימוש והפרטיות באתר